Menu

Samodoskonalenie w codzienności

każdego dnia o krok bliżej celu

Pierwsze kroki w blogotowaniu

okludin

Cześć i czołem! 

Dziś bierzemy na warsztat mięso mielone wołowe. W związku z zakupem 3 opakowań postanowiłam zrobić bazę w sosie pomidorowym, podzielić ją i doprawić różnorodnie. Mięso mielone często gości w mojej kuchni, bo można je podać na tysiące sposobów, dzięki czemu nigdy się nie nudzi. 

Baza z wołowego mięsa mielonego w sosie pomidorowym:

-4 cebule 

-pół główki czosnku 

-800g mięsa mielonego 

-cukier

-sól

-warzywko bez soli 

-pieprz

-ostra papryka w płatkach 

-przecier pomidorowy (2-3 łyżki)

-passata (1 op.)

-olej/oliwa

-2 szklanki czerwonego wina*

 

1. cebulę pokrój w kostkę (nie musi być idealna)

2. podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu

3. dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę 

4. jak cebula ładnie się zeszkli dorzuć mięso i podsmażaj około 5-10 minut 

5. dorzuć suszone warzywa rosołowe, dopraw solą i pieprzem, dodaj ostrą paprykę

6. całość zalej czerwonym winem i odparuj je

7. dodaj passatę i 2-3 łyżki przecieru pomidorowego

8. gotuj do uzyskania konsystencji gęstego sosu

 

*wino można pominąć i zalać mięso np. bulionem, ewentualnie wodą

 

Tak przygotowany sos postanowiłam doprawić oregano, tymiankiem i bazylią, dzięki czemu można użyć do spaghetti bolognese (wersja fast), ale ja zdecydowałam się na lasagne. 

 

 

Drugie danie, do którego wykorzystuję moją bazę - pomidorowy sos mięsny: 

Chilli con carne, jako farsz do empanadas. 

Wykorzystałam gotową przyprawę do chilli con carne, dodałam jedynie czerwoną fasolę i kukurydzę (z puszki). 

Bardzo lubię tę meksykańską mieszankę przypraw, szybko i bezproblemowo robi z prostego dania niecodzienne jedzenie. 

 

© Samodoskonalenie w codzienności
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci